måndag 18 april 2011

Good Enough förälder är mitt motto!


Att vara en good enough förälder är mitt mål och mitt mantra! När vet jag att jag lyckas med det då? Många föräldrar (inklusive jag själv) går, eller snarare springer, runt i livet med ett konstant dåligt samvete och bombarderar sig själva med en hel massa kritiska tankar. Vi tänker : ”jag kunde ha varit snällare, mer bestämd, tydligare, satt bättre gränser, varit mer tillåtande”. Listan kan göras otroligt lång om vi är på det humöret! och det är vi ofta…..

Mera sällan gör vi, inombords, upp listan av uppmuntran till oss själva. Den uppmuntrande listan är den listas där vi samlar alla saker vi gjort fantastiskt bra och klarat av som föräldrar. Har du en sådan i skrivbordslådan? Om ja – titta på den oftare! Om nej börja med en idag!

Den listan hjälper dig att sträcka stolt på dig och den hjälper dig att betrakta ditt barn/din tonåring och lägg märke till hennes positiva sidor. Du kan få syn på en fantastisk nästan vuxen människa, som du i allra högsta grad har varit med och ”skapat” genom din uppfostran, din närvaro och diin kärlek.

När du ändrat fokus inom dig själv om din insats kan du se att hon, din tonåring, är alldeles underbar, fantastisk, kreativ, varm och omtänksam (iallafall mot sina kompisar), viljestark, bestämd och kraftfullt envis. Du ser alla de egenskaper och inser att det är både mänskligt vackra och värdefulla egenskaper för henne att ha med sig i bagaget ut i livet. Även om det är så att det ibland för dig är tungt och besvärligt att hantera dem när de landar på dig i era diskussioner. Men var skall hon träna dem om inte få sina föräldrar ?

Hemmet är och måste få vara hennes tränignshall och du blir då hennes sparringpartner. Det känns att vara sparringpartner. Ju starkare och mer utvecklad tonåring desto mer känns det. Trösten är att hon när du står kvar och sparrar blir rustad för livet. För dig kostar det lite tilltufsning men med hjälp av att se dig själv och din uppmuntranslista klarar du av att vara en stolt förälder.

Sträck på dig och var stolt över att du bidragit till denna unga människas positiva personliga egenskaper och utrustning inför framtiden! Du har gjort ett superbra jobb! Om du inte kan tänka att du är jättebra som förälder (de allra flesta av oss är faktiskt det men vi ställer ännu högre krav på oss själva!) kanske du iallafall from idag kan börja tänka att du är GOOD ENOUGH som förälder. Även föräldrar är människor och att sparra tar på krafterna.

Heja alla kraftfulla sparring föräldrar – ni är underbara i er gärning!








Läs mer om:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar