måndag 18 april 2011

Hur skapas förtroende mellan oss och våra tonåringar?

Hej igen! Nu var det åter dags för lite peptalk kring hur vi vuxna kan hjälpa våra tonåringar med deras självkänsla.

Förtroende är något som uppstår via en direkt eller indirekt dialog.

Självkänsla är att ha en tydlig och rättvis bild av sig själv. Har en tonåring en stark och tydlig självbild gör det att han eller hon också har en större personlig integritet. Tonåringen litar på sig själv, tycker om sig själv och framförallt kan med hjälp av andra ibland och själv ibland ta kloka beslut i sitt eget liv. En viktig egenskap i vårt nutida samhälle där allt går snabbt och inom område som grupptryck, alkohol, droger, sex är detta en bra egenskap att som tonåring ha med sig.

En stark självkänsla gör att tonåringen kan lyssna av andras råd eller önskemål, därefter överväga om det känns rätt och ta ett beslut genom att fråga sig själv tre frågor:

  • Vad behöver jag just nu?
  • Vad vill jag just nu?
  • Vad tycker jag om detta?

Detta är en viktig förmåga att lära sig och många vuxna har inte ens i vuxen ålder denna förmåga fullt utvecklad ofta just för att vi helt enkelt inte bereddes utrymme, tid eller tillfälle att utveckla detta under våra egna tonår.

Ställ dig själv frågan om du har utvecklat denna förmåga fullt ut? Ställer du dig själv frågorna ovan när någon på jobbet vill att du skall göra något för dem t ex eller hemma när någon vän eller någon i familjen ber dig om något.

Det är viktigt att vi ger våra tonåringar tillåtelse, utrymme och tid att utveckla denna förmåga och vi behöver ge dem hjälp på flera sätt.

Här kommer några tips för hur du kan ge din tonåring hjälp:

  1. Ta dig tid att lyssna på tonåringen ofta och när de signalerar att de har behov att prata
  2. Fånga tonåringen i flykten och se till att ni pratar – åtminstone någon gång per dag!
  3. Ställ frågor och framförallt lyssna på svaren. Styr inte utan följ!
  4. Lär dig att vara tyst och lyssna – ett sätt är att ställa följdfrågor.
  5. Fortsätt att ställa frågor även om du inte får några svar – det signalerar att du är intresserad och bryr dig om och det har betydelse. Stor betydelse!
  6. Envisas med att vilja kommunicera och gör det – PRATA med din tonåring – det en förälder säger eller frågar om fastnar. Det du inte säger har inte din tonåring en aning om. Han/Hon kan inte läsa dina tankar – lika lite som din partner kan.
  7. Ge din tonåring BERÖM – mycket beröm! Ta inte för givet att tonåringen vet allt bra du tycker om honom eller henne.
  8. Glöm inte bort 1-5 regeln : ett kritiskt uttalande kräver fem uppmuntrande, positiva uttalanden.
  9. Fråga, fråga, fråga och lyssna, lyssna, lyssna!
  10. Håll kontroll på dina egna känslor och agera som en mogen vuxen!

Gör du ovanstående ger du din tonåring tillåtelse, utrymme och tid att utveckla en god självkänsla – det kan ta tid ibland – men den utvecklas och du får ha tålamod. Du är den som är vuxen. Tonåringen är den som är på vägen mot att bli vuxen.

Belöningen om du lyckas med ovanstående är en tonåring med självkänsla som är intresserad av att lyssna på dina råd, omdömen och rekommendationer som en input i sitt eget tänkande och beslutsfattande.

För att detta skall uppnås MÅSTE VI TILLÅTA våra tonåringar att tänka själva och att ta beslut som inte alltid stämmer med vad vi tycker är det allra bästa beslutet. Ibland måste tonåringen gå sin egen väg och lära sig via sina egna misstag (vår uppgift är att styra att de inte är på de värsta och farligaste områdena detta sker). Du gjorde förmodligen detta när du var ung och det gick säkert bra.

Vi kan inte leva livet åt våra tonåring bara stå vid deras sida och stötta så gott vi förmår. Det vi kan göra är att hjälpa dem att känna att de är de unika och fantastiska människor som de ändå är. Det kan vi göra även om det finns sidor hos tonåringen vi inte tycker så om och hur det än är så har vi ju dessa mindre älskvärda sidor även som föräldrar. Vi är bara lite bättre på att bortse från dem när det gäller oss själva än när det gäller våra tonåringar eller hur?

Så slutligen din tonåring ger dig förtroende och lyssnar på dig om du ger detsamma till honom eller henne först! Fundera hur du kan bli ännu bättre på detta redan idag.


Läs mer om:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar