måndag 18 april 2011

Völkommen till Självkänslo-skolan igen


Välkommen till Självkänsloskolan på Din Tonåring

I denna blogg kommer jag att regelbundet skriva om begreppet Självkänsla och då och då om begreppetSjälvförtroende. Självkänsla, som handlar om självbild och självkärlek, är viktig för oss alla. För tonåringar, för tonårsföräldrar, lärare, idrottsledare ja för människor i största allmänhet.

Med en stabil självkänsla står vi stadigare i våra liv. Vi driver inte iväg så lätt i olika riktningar, riktningar som ofta styrs av våra inre tankar och känslor eller vad andra vill att vi skall göra eller vara. En stabil självkänsla gör att vi lättare klarar av att andra kanske inte tycker som vi själva tycker. Med hjälp av vår självkänsla klarar vi av att stå upp för oss själva på ett bra sätt samtidigt som vi inte avvisar andra med hårdhet. Vi kan visa att vi hör och förstår vad andra säger/tycker och att vi respekterar deras åsikter utan att det automatiskt betyder att vi lägger ner vår egen vilja och känsla av rätt för oss och anpassar oss. Vi tar till oss råd, åsikter och andras vilja bara om det känns som något vi aktivt väljer som rätt för oss också.

Vad är självkänsla egentligen?

Enligt Nathaniel Branden, psykolog och samhällsdebattör, är ”Självkänsla är egenskapen att uppleva sig själv som kompetent att klara av livets grundläggande utmaningar samt förtjänt av framgång och välmående.”

Man skulle kunna kalla det en sorts självkärlek som gör dig och din vilja stadig och tydlig.

Självkänsla handlar om den insikt man har om sig själv och sitt inre liv (självbild och självinsikt). Man kan säga att självkänsla handlar lite om graden av sann självbild man går omkring i livet med och hur man agerar och förhåller sig till denna bild (konstruktivt eller destruktivt). På vanlig svenska det handlar om vad du tycker om dig själv och vad du tyst upprepar för dig själv inombords. Det handlar om din inre kritiker och din inre uppmuntrare. En del känner sig sociala, pigga, snygga och glada medan andra säger till sig själv jag är blyg, trött, ful och tråkig…

Ja det är våra inre självbilder vi skapar med dessa tysta ord till oss själva…

Tonåringar skapar sina egna självbilder. Ofta i jämförelse med människor de beundrar (kompisar, idoler, bloggare osv) och vi vuxna i deras närhet hjälper, och ibland stjälper, dem när vi talar om för dem hur de är….. Säger du själv enbart positiva egenskaper till din tonåring när du skall tala om hur han eller hon är? Eller som lärare och tränare till tonåringar ger du dessa elever/idrottare bara uppmuntrande ord? Eller smyger det sig in ett kritiskt ord då och då? Även detta skapar tonåringens självbild! Givetvis skall vi kunna ge konstruktiv kritik till våra tonåringar men den landar bättre om självkänslan redan finns där så uppmuntran och kritik i bra balans är målet!

TIPS

  1. Tänk positivt om dig själv!
  2. För varje kritisk ord du tänker om dig själv tänk också ett uppmuntrande och positivt!
  3. Tro att du duger fastän du inte är perfekt – vem är det?
  4. Sluta jämför dig med andra!
  5. Lyssna mera på vad du själv tycker och vill än vad andra tycker och vill!

Läs mer om:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar