torsdag 19 maj 2011

Din Tonåring & ”Självkänslo-skolan”


I dagens inlägg blir det lite Smått & Gott om självkänsla och självförtroende. Det är begrepp som många pratar om nuförtiden. Ibland råder begreppsförvirring. Jag ger mig på ett försök att reda ut det.

Självkänsla är den känsla du har för dig själv som den person du är. Har du självkänsla kan du känna jag duger för att jag är jag. Självförtroende handlar mera om att du tror dig klara av att göra saker – det kallas också för prestationsbaserad självkänsla ibland. Har du bara gott självförtroende är du beroende av dina prestationer och är oftast väldigt rädd för att misslyckas. Du känner bara att du duger när du presterar och når resultat.

Det allra bästa är givetvis att ha både och. Både en bra självkänsla, som gör att man tycker om sig själv som den personlighet man är (helt enkelt tycka om ”varumärket” Jag). Men även ha ett bra självförtroende, som gör att man vet vad man kan och vad man kan prestera. Det handlar, som så ofta, inte om det ena eller det andra utan om både och.

Vi behöver både VARA och GÖRA i våra liv.

Således behöver vi både SJÄLVKÄNSLA och SJÄLVFÖRTROENDE. Läs PDF Självkänsla & Självförtroende

Läs mera hur du kan jobba med ditt personliga varumärke på bloggen ”Coach Tips”. Där kan du också läsa om ”SJälvkänsla på jobbet”

Mia Törnblom har givit ut en ny bok om självkänsla ”Mia Törnbloms samlade tankar om sjävkänsla”. Det är en uppdaterad och reviderad utgåva av hennes två första böcker ihopslagna till en ny fyllig samling med tankar om självkänsla. Boken innehåller även helt nyskrivna delar. Mia har även skrivit en bra peppbok med dagliga citat som är upplyftande ”En härlig bok”.

(bild ovan Ungsjälvkänsla)

På Facebook finns en grupp som heter Självkänsla som kommer med nästan dagliga härliga inlägg om ämnet och peppar. Besök den.

Du kan även läsa ett tidigare inlägg i Självkänsloskolan om du är intresserad - ”Tvångspresterarens rädsla för att misslyckas”


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar