måndag 18 april 2011

Dags för vårträning av självkänslan


Nu har du väl arbetat flitigt med tipsen för ökad självkänsla, som jag gav förra veckan? Eller tipsat din tonåring om dem? Nedan kommer en repetition av tipsen:



  1. Tänk positivt!
  2. Ett uppmuntrande ord till dig själv för varje kritiskt ord du tänker så uppnår du balans!
  3. Säg till dig själv att du duger – även när du inte är perfekt!
  4. Sluta jämför dig med ALLA andra hela tiden!
  5. Lyssna mer på dig själv och vad du innerst inne tycker – strunta lite mer i vad andra tycker och säger!

Har du inte hunnit börja att jobba med det ännu är det kanske dags att sätta igång denna vecka? Ju mer du jobbar med din egen självkänsla desto bättre blir du på att boosta din tonårings självkänsla.

Ingen annan tar tyvärr ansvar för din självkänsla. Och även du som förälder behöver ha en stark självkänsla för att kunna förmedla detsamma till tonåringen i din närhet. (Ja, jag vet att man inte alltid är på det humöret och än mindre tycker att tonåringen är värd det. Men innerst inne är de väl alltid värda det bästa våra underbara tonåringar och barn eller hur?)

Är du kritisk mot dig själv är du även kritisk mot andra runt omkring dig. Ställer du orimligt höga krav på dig själv ställer du dem även på andra. Det du gör mot dig själv gör du också mot andra även om du inte märker det eller försöker dölja det. Det är tyvärr den bistra verkligheten och den enda du kan ändra på är dig själv och sedan kan du påverka andra!

Du har ansvar för dig själv, ditt liv, ditt beteende och din självkänsla och att den är svag går inte att skylla på någon annan. Visst finns det situationer och personer som påverkar vår självkänsla (ibland just våra tonåringar och deras beteenden) och då är det just detta vi behöver jobba mera med. Dels för att lära oss att sätta gränser och låta människor, beteenden och situationer som påverkar vår självkänsla negativt påverka oss så lite det bara går genom att vi lär oss att hantera detta.

En bra praktiskt övning att göra när någon säger saker till dig som du inte vill skall gå in i ditt hjärta är den här:

Ställ dig lite kaxigt bredbent med händerna placerade i sidorna och tänk dig att du har en stor, svart sopsäck som är öppen, i ena hålet som bildas mellan din kropp och din böjda arm. In i denna öppna sopsäck går alla tuffa, elaka eller tjatande ord. De går inte in i ditt hjärta och in i din själ. När säcken är full låtsas du att du knyter ihop den och så ställer du den någonstans där du kan lämna den med allt skit inuti. Därefter går du därifrån och lämnar skiten bakom dig. Skiten står kvar i säcken och du går iväg utan bördan att bära i ditt inre.

Tipsa även gärna din tonåring om övningen ovan. Den används ofta i kommunikations- och självkänsleträning av tonåringar. Givetvis krävs det lite träning med denna övning och alla tipsen. VI klarar inte av att ändra beteenden och sätta nya gränser från en dag till en annan. Kräv inte av dig själv att du skall kunna direkt. Du springer inte heller en mil helt utan ansträngning första gången du snörar på dig joggingskorna på våren. Det är likadant med självkänslan den behöver träning precis som konditionen. Sätt igång med vårträningen av din självkänsla nu så ökar du den dag för dag precis som med din kondition och kroppsliga styrka!

Är du förälder kan du titta på videon nedan för att förstå hur vi påverkar våra barn och för att få inspiration.

Utveckla ditt föräldraskap – Öka ditt barns självkänsla

Läs mer om:

1 kommentar:

  1. Eller hur visst är det det och så enkelt också egentligen men som med det mesta som är enkelt glömmer vi ofta bort det. Som Kaj Pollack säger "När det är lätt är det rätt" eller var det tvärtom "När det är rätt är det lätt"?

    SvaraRadera